Nemcsak az autóban, a boltban is a hibrid a menő

portfolio.hu 2022. 10. 26.

Nincsenek könnyű helyzetben manapság a boltok tulajdonosai: az elmúlt években egyre súlyosbodó munkaerőhiány mellett most már a folyamatos áremelkedések nehézségeivel is szembe kell nézzenek. Nem csoda hát, hogy minden eddiginél fontosabbá válik számukra a vevőélmény növelése és az üzletvezetés hatékonyságának kimaxolása, melyre ideális megoldást kínál az üzletek egyre magasabb fokú automatizálása. Milyen lesz a boltok jövője és milyen lesz a jövő boltja Magyarországon? A kereskedelmi informatika egyik szakértőjét, Szabó Dávidot, a Szintézis Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük a témában.

Elmondható, hogy a negyedik ipari forradalom mellett a kereskedelmi rendszerek forradalma is a szemünk előtt zajlik éppen?

„Abszolút. 35 éve szolgálunk ki ipari, valamint kis- és nagykereskedelmi vállalatokat, így mindkét szegmensre testközelből van rálátásunk. Nem túlzás, hogy a retail szektor fejlődése az elmúlt években turbó fokozatra kapcsolt. A boltok vevőkért és a munkaerőhiány ellen folytatott harcát látva hamar egyértelművé vált, hogy a fejlesztés és az automatizálás elengedhetetlen: olyan eszközökre, rendszerekre van szükség, melyek a vevőélmény mellett a munkavégzés hatékonyságát és sebességét is növelik. Ennek eredményeként számos üzletben, üzletláncban működnek NCR önkiszolgáló kasszáink, Pricer elektronikus címkéink, melyek már egyfajta kaput is nyitnak az olyan, személyzet nélküli boltok irányába, mint amilyenek az Amazon Go üzletek. Én személy szerint a hibrid üzletek közeljövőben történő megjelenésére számítok, ahol pénztáros és önkiszolgáló pénztárgép is van, ám a vásárló a „Just Walk Out” technológiával is tud fizetni. Gondoljunk csak bele, hogy egy ilyen megoldással egy élelmiszerbolt éjjel-nappal üzemelhetne! Ezen dolgozunk mi is.”

A vevőkért folytatott harc mellett az energiaárak drasztikus emelésével is meg kell küzdeniük az üzleteknek.

„Ez sajnos így van. Partnereink közül is sokan fordultak az elmúlt időszakban a zöld megoldásokhoz és azt is egyre többen látják, hogy a jövő - energiafelhasználás szempontjából is - a felhős szoftverekben van. Informatikai és kereskedelmi megoldásokat fejlesztő cégként régóta azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára a költséges, nagy áramfogyasztású szerverek helyett böngészőn keresztül futtatható rendszereket biztosítsunk. Az ily módon működő boltoknak az IT üzemeltetéssel sem foglalkozniuk, a vezető/tulajdonos pedig akár az otthonából is lekérdezheti, felügyelheti az üzlet működését, mellyel még jelentős üzemanyag megtakarítást is elérhető” - mondta a Szintézis vezetője.

[ Referenciák ]